[Bilgi] Yeni Mezunlar İçin Kariyer Tavsiyeleri..

“Üniversiteden mezun oluyorum. Ne yapacağım, nerede iş bulacağım bilmiyorum. Ne önerirsiniz? ”, bu ve bunun gibi birçok konuda, e-posta almaktayım. Ben de bu konuyu kaleme almak istedim.

Yeni bir dönem daha bitiyor...
2013-2014 üniversite mezunlarının bazıları, iş hayatını yeni tanıyacak bazıları ise, yeni deneyimler kazanarak, kariyer basamaklarını hızla tırmanacak. Bazı mezunlarımız da var ki onlar, kariyerleri konusunda ne yapacaklarını hiç bilmiyorlar. Kariyerlerine nasıl başlamaları gerektiğini bilmeyen yeni mezunlar için, 10 maddede topladığım önerilerim olacak:

1- Özelliklerinizi Tespit Edin
Öncelikle kendi özelliklerinizi iyi tespit etmelisiniz. Kişilik testleri, size bu konuda yardımcı olacaktır. Bu şekilde hangi yönlerinizin daha önde olduğunu biraz daha iyi görebilirsiniz.

Yakın çevrenize sizin iyi ve kötü yönlerinizden bahsetmesini isteyebilirsiniz. Böylelikle kendinize başka bir gözden bakabilirsiniz. Bu sizin hem özelliklerinizi tespit etmenizi ve fark etmediğiniz şeyleri görmenizi sağlar, hem de iş alanlarını buna göre değerlendirebilmenize yarar.

2- Önyargılardan Kurtulun
Hiçbir şey yapmadan sadece “İş yok”, “Bu şehirde hiç bir şey yok ki” gibi, olumsuz önyargılardan kurtulun. İmkanları görebilmeniz için adım atmanız gerekiyor. Bir yerden mutlaka başlayın.

3- Özgeçmişinizi Güncelleyin ve Kendinizi Doğru Anlatın
yeni mezunlarda sık görülen hatalardan biridir yanlış özgeçmiş (CV) hazırlanması. Bu konuda çalışma yapın. Konu hakkında bilgi sahibi olan kişilere CV’nizin düzenlenebilmesi için gözatmalarını rica edebilirsiniz. Her şirkete aynı CV’yi göndermeyin, kuruma/kişiye özel güncellemeler yapmalısınız ve CV’nize ön yazı yazmanız çok önemli.

4- Sektör Analizi Yapın
Bazen panik bir şekilde iş arama sürecine girebilirsiniz. Ama dikkatli olmalısınız ve sabırlı bir şekilde araştırmayı ihmal etmemelisiniz. Bu nedenle araştırmanızı sektörel de yapabilirsiniz. Gıda, perakende, giyim ve sanayi gibi çalışmak istediğiniz sektörlerin veri ve öne çıkan kurumlarını inceleyerek işe başlayabilirsiniz. Bilgi sahibi olmanız yol almanızı daha sağlamlaştırır.

5- Okuduğunuz Bölüme Dikkat Edin
Spesifik bölümlerden mezun olmuş olabilirsiniz ( Makine, otomotiv, tekstil vs). Sektörünüzü iyi tanımalısınız. Sektörünüzün zorluklarını bilerek geliştirilebilecek alanları tespit etmelisiniz. Ayrıca bölümünüzün önemli isimleri ile tanışmalı ve iş ile alakalı yorumlarını not almalısınız.

6- Çevrenizi Bilgilendirin
Mezun olmaya başlamadan önce çevrenizde iş konusunda kimlere danışabileceğinizi ve iş başvurusu yapabileceklerinizi listeleyerek işe başlayabilirsiniz. Aile, akraba, üniversite, okul ve iş çevrenizi not edebilirsiniz. Liste şeklinde olması daha sağlıklı ilerlemenizi sağlar. Sonra sırasıyla kendilerini iş arama süreciniz konusunda bilgilendirerek imkanları öğrenebilir, değerlendirmelerini alabilirsiniz.

7- yeni mezun İşe Alım Programlarına Başvurun
Şirketlerin yeni mezun işe alım, Management Trainee programlarını takip edin ve size uygun olanlara başvurun. Kariyerinize çok güzel ve hızlı başlangıçlar yapabilirsiniz. Örnek: daikinkariyer.com

8- Farklı Bakış Açılarını Dinleyin
yeni mezunların neler yapması gerektiği hakkında, kariyer ve iş arama süreçleri ile alakalı farklı yazı ve makaleler okuyabilirsiniz. Bu size farklı ufuklar katabilir.

9- Çalışmak İstediğiniz Şehirleri İnceleyin
Belki ilk olarak ailenizin bulunduğu yerde , Anadolu'nun bir şehrinde veya okuduğunuz şehirde işe başlamak istiyorsunuz. O zaman o şehri iyi incelemeli, araştırmalısınız. Sanayisini, öne çıkan işadamlarını, sivil toplum kuruluşlarını ve yerel basınını tanımalı, takip etmelisiniz. Bunları yaparken notlarınızı almalısınız. Sonrasında adımlarınızı bunlara göre şekillendirebilirsiniz.

10- İş arama/Bulma Sitelerini Değerlendirin
Özgeçmişiniz hazır ise kariyer sitelerinde güncel halde yer almasını sağlamalısınız ve güncel ilanları takip etmelisiniz. İş bulma siteleri size kendi sitelerinden nasıl hızlı ve doğru iş bulunabileceğini anlatmakta. O yazıları dikkatli okumalısınız. En önemli hata, her gördüğünüz işe rastgele ve eksik CV ile başvuru yapmaktır.

Ayrıca eğer varsa, üniversitenizin kariyer merkezleri ile irtibatta kalmayı ihmal etmeyin.

Emre Urfalı
Manivela Akademi Kurucusu ve Genel Koordinatörü

Eyüp CAN ÇALIŞ

1993 yılında İstanbul'un Şişli ilçesinde dünyaya gözlerimi açtım.Ailemin tekne kazıntısı tabiriyle, en ufakları benim. Hayatı en sevdiği kişiyle beraber geçirmeyi seven, insancıl, neşeli, yerine göre tatlı biber, siyah saçlı, kahverengi ( kimisi bal rengi der) gözleri ve cilleri olan biriyim.

    Blogger Comment
    Facebook Comment